Hi kawan2... pagi ini terasa nak masak pasta buat pertama kali. VF ikut basic resepi dari bbrp portal yg dijumpai ttg memasak pasta dan sosnya...
bhn2nya :-
- 500g elbow pasta (boleh juga guna pasta jenis yg lain).
- cikit bwg putih.
- cikit bwg merah.
- segelas besar air susu tanpa lemak (VF guna jenama HL).
- cikit Mentega.
- sekeping cheese kraft.
- 100g sos pasta mushroom carbonara (VF guna jenama PREGO).
- 10 keping fish ball.
- 10 papan crab meat.
- cikit cili giling. (cap adabi pun boleh).
- cikit gula.
- cikit garam.
- cikit minyak.
- 200ml air.
cara masak pula:
1. isi air 200ml dlm periuk.
2. masukkan pasta elbows.
3. masukkan garam cikit dan mentega cikit.
4. masak hingga 10-15 minit. kacau setiap 5 minit.
5. lps tu toskan pasta tu.. air lebihan tu jgn dibuang... ia sbg air stok utk masak sos.
6. pasta siap.
7. kemudian, hiris bwg putih dan merah...kecil2... blend bg hancur...
8. masukkan sedikit minyak dlm periuk.
9. masukkan bawang dan cikit mentega.
10. tumiskannya hingga bau wangi@harum.
11. sambil tu sos mushroom carbonera di gaul dgn cili giling adabi.
12. potong kecil2 fish ball dan crab meat.
13. dah siap tumis, masukkan air stok lebihan tos pasta tadi.
14. masukkan segelas susu tanpa lemak.
15. masukkan pula sekeping cheese kraft...potong la kecil2 sikit sblm masukkannya.
16. masukkan fishball dan crabmeat.
17. masukkan sos mushroom yg telah digaul dgn cili.giling ke dlm periuk.
18. masukkan cikit garam dan gula secukup rasa.
19. kacau setiap 2 minit...pastikan ia sebati dan masakkan dgn api yg medium selama 15 min.
20. sos dah siap... ready utk dihidang bersama pasta tadi.
21. tak dilupakan kopi tongkat ali... hihihi... ish mlm jumaat duk masak pasta....
note, kalau ada yg sakit perut,
VF minta maaf. maybe x ikut piawaian standard masa msk sos utk pasta...huhu..
good luck
73, de 9w2yvf.
No comments:
Post a Comment